Den bästa irländska whiskeyn för att värma upp dig i vinter

5 goda whiskeys från irland

Här är de 5 bästa irländska whiskeysorterna för dig att njuta av den här vintern, och du behöver inte vara från Irland för att njuta av dem. Irländsk whiskey har alltid varit mindre väl känd än den skotska versionen, ironiskt när man tänker på att whiskey har sitt ursprung från Irland. Själva namnet, som härstammar från den irländska (Fuisce eller Uisce Bheatha) för ”Livets vatten”, en fras som verkligen är ett exempel på den irländska respektlösheten som inte är en ny egenskap. Den Irländska whiskeytillverkarens beslutsfattare avvisade den stora kvantitetsmetoden, när den kom ut. De kände att kvaliteten offrades för att få större mängder whiskey. Tiderna har förändrats och Irländsk Whiskey är den snabbaste växande spritprodukten i USA och inte längre begränsad till hem eller barer med Irländska flaggor. Den viktigaste skillnaden mellan irländska och andra whiskysorter är att det oftast trippel destilleras, har mältat och omältat korn. Det finns ett antal irländska whiskey sorter som singel malt, eftersom de destillerier nu svarar på vad den internationella marknaden vet. Från vår synvinkel är de 5 bästa irländska whiskysorterna de här:

Green Spot Whiskey

Green Spot Whiskey gjordes ursprungligen för Mitchell familjen i Dublin på 1700-talet. Denna självständigt producerade whiskey, har fortfarande den exklusiva fördelen. Endast 1200 flaskor per år produceras och den världsberömda whiskey entusiasten John Murray, har beskrivit det som ”utan tvekan en av världens bästa whiskeysorter”. Han gav det ett betyg på 91 %, en av de högsta betyg han någonsin gett. Denna är en Pot Still Whiskey och som i grund och botten har rötterna av irländsk whiskey. Faktum är att det fortfarande säljs främst av Mitchell familjen i Dublin.

Connemara Whisky

Den enda whiskey sorten med fat styrka i Irland, är den här whiskeyn som inte förändras när det kommer ut ur fatet, så styrkan varierar från sats till sats. Den är inte blandad, filtrerad, färgad eller ändrad på något sätt. Uppdraget bakom denna irländska whiskeysort är att göra en som återspeglar på det sätt som whiskey skulle ha gjorts för 300 år sedan.

William Napier 40-årige Ren Pot Still

Producerad på 1940-talet i det berömda gamla Tullamore destilleriet. Detta var en av de sista omgångarna whiskey producerade där. Den har åldrats i 44 år på fat, en ovanligt lång tid. Detta är en överraskande rikt kryddad whiskey. För 500 kr per flaska, är det en whiskey du endast avnjuter vid speciella tillfällen.

Greenore

Irlands mest kända singel malt whiskey, den här 18-åriga singelmalt whiskeysorten görs av den oberoende Cooley Destilleriet i Louth. Denna kryddiga whiskey är begränsad till 4000 flaskor per år och är en av de få whiskeysorterna i världen som är tillverkad av ett enda sorts korn, varvid de flesta whiskeysorterna framställs av en blandning av olika korn och satser, för att förändra smaken.

Knappogue whiskey

En annan whiskey från den numera nedlagda Tullamore Destilleriet är denna whiskey som är överhälld i bourbon fat, vilket ger en rund och fyllig smak. Den är inte färgad eller förändrad och har en distinkt ljus färg. Knappogue Castle har konsekvent vunnit pris vid världens Sprit tävlingar och har utsetts till en av de ”Top Ten Must Taste Irish Whiskeys” (De tio i topp whiskysorterna du måste prova) av den exklusiva tidskriften Forbes.


Slàinte Mhath!

Kontaktuppgifter

Då vi ofta har provningar kan vi ha svårt att svara i telefonen. Därför ber vi er att i första hand skicka ett mail till  info@whiskyprovningmalmo.se

Kontorets öppettider: 08:00 – 17:00
Vi svarar på ditt e-mail inom 24 timmar

© WhiskyprovningMalmö.se 2012